pühapäev, 24. aprill 2011

Pärandkultuur - Sagri

Üks imelikumaid asju, mida ma vanade hoonete ja varemete juures eales tähele olen pannud: salvkaev hoones sees. Vägev suurtest kividest kaev mäe otsas hoone vundamendi nurgas. Seal oli veel kaks keldritaolist lohku ja vägeva hoone vundament. Kõik see kokku tekitas iseäralikke mõtteid, et tegemist võib olla Sagri koha vanima hooneasemega kusagilt keskajast. Meenutas pigem mingit kindlustalu või väikemõisat, mille üheks funktsiooniks oli ka pererahva kaitsmine sõdade puhul. Nabala uuelt teelt taluni viiv allee, mille vahtratel võib olla käsil juba teab mitmes põlvkond.

Sagri kõige värskem vundament, kus sidusainene juba tsemendisegu on kasutatud ja seetõttu ei tohiks olla varasem 20. sajandi esimesest kümnendist. Säilinud ka ahjuvare ja alla kukkunud korstnapits.

Võimaliku keskaegse kindlustalu alus koos ühte keldrilohku rajatud "uusehitisega". See putka seal paremas servas. Enamus kindlustalu suurtest maakividest on kasutamist leidnud ilmselt hilisemate hoonete juures.

18 - 19. sajandi tüüpilise rehielamu vundament. Fotole mahtus seekord ainult aganiku osa.

Harva on võimalik ühe kindlasti keskmisest jõukama talukompleksi erinevaid arenguetappe niimoodi koos näha. Tegelikult ei mäletagi midagi sellist, ometi on ju Eestimaal omajagu ka ringi kolatud. Viimasel pildil Sagri kõrtsihoone imposantsed varemed. Muide, vana Nabala tee kulges just paigast, kust foto tehtud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar