teisipäev, 1. juuni 2010

Orhideede aeg on alanud

Kadastik Oru Saula külade piiril. Kunagine karjamaa, veel varasem põld. Siia oli ennast elama asutanud piirkonna uhkeim halli käpa koloonia. Taimi võis hinnanguliselt olla paarsada. Kaks aastat tagasi tehti mulle ettepanek taimeteadusele kaasa aidata. Pidin välja valima suvalised poolsada käppa, mõõtma kõrguse, lugema kokku õied õisikus ja hiljem ka viljunud seemnekuprad. Üritus jäi ära, sest leidsin kadakate vahelt vaid kümmekond taime. Tänavu polnud enam ühtegi. Jäi mulje nagu oleks kogu populatsioon üksmeelselt jalad selga võtnud ja teadmata kuhu varvast visanud. Põhjus?? See põllukivihunnikul kasvav kadakavanake on ilmselt kadastiku emapuu. Vähemalt näeb ta sedamoodi välja.
Teises teada olevas halli käpa kasvukohas Oru lasteaia kõrval oli inimene oma looduse mitšuurinliku ümber kujundamise ja oma näoliseks muutmisega ametis olnud. Halli käpa ma siit lähedalt siiski leidsin. Enne veel ...

... jõudsin titeeas suurel käopõllel külas käia. Ja siin nad siis on, need hallid käpad. Pildistamise ajal hoidsin lõkkeplatsi kramplikult seljataga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar